SVINJE LOME KOSTI, JEDU LJUDE, SVE VEĆI BROJ NAPADA U SRBIJI: Stručnjak nam otkriva šta može da ih isprovocira!
Dragan Vesić, Foto: Privatna arhiva, EPA SASCHA STEINBACH, AP Photo Charlie Neibergall

bizarne nesreće

SVINJE LOME KOSTI, JEDU LJUDE, SVE VEĆI BROJ NAPADA U SRBIJI: Stručnjak nam otkriva šta može da ih isprovocira!

Svinja teško povredila ženu u Aleksincu, a stručnjak za Espreso otkrio šta ovu domaću životinju može naterati na agresivno ponašanje

Objavljeno: 19:11h
Marina Letić

Vest da je stanovnica Aleksinca, Snežana Radojković (67) hospitalizovana u Univerzitetskom kliničkom centru u Nišu zbog većeg broja ujeda i preloma koje joj je nanela svinja, šokirala je Srbiju.

Iz UKC Niš rekli su da žena ima rane od ujeda u predelu glave, lica, grudnog koša i ruke, a zadobila je i prelom šake, jednog pršljena i jednog rebra. Zadržana je na bolničkom lečenju prvenstveno zbog toga da bi joj danas bili obavljeni dodatni pregledi zbog krvarenja u očima.

Naime, ženu je napala svinja koju je ona čuvala. Snežanini sin i snaja Vladica i Jelena kazali su da je svinja napala Snežanu dok je pokušavala da joj vrati jedno prase.

Obzirom na to da svinje spadaju među najinteligentnije sisare, nametnulo se pitanje šta je životinju "isprovociralo" i nateralo na agresiju?

Odgovor smo potražili od veterinara Dragana Vesića koji nam je otkrio moguće uzroke agresije.

- Svinju, kao i većinu domaćih životinja mogu da isprovociraju grubi postupci, hrana i zaštita mladunaca. Što se hrane tiče, u smislu da vlasnici sklanjaju hranu, provociraju svinju itd, naveo je veterinar za Espreso.

Dragan Vesić
Dragan Vesićfoto: Privatna arhiva

Svinje jele ljude po oborima

Slučaj nesrećne žene iz Aleksinca nije usamljen, a pre šest godina serija bizarnih smrti potresla je Srbiju.

Naime, u martu 2018. godine dogodile su se tri stravične nesreće u kojima su svinje rastrgle i pojele trojicu muškaraca koji su preminuli od srčanog udara dok su boravili u oboru sa svinjama.

Životinje su ih raskomadale i pojele delove tela.

Kako je veterinar tada objasnio, nije neuobičajeno da se svinja hrani ljudskim mesom jer su svaštojedi. U ovim konkretnim slučajevima pretpostavlja se da je uzrok takvog postupka životinja bilo nedovoljno hranjenje ili neadekvatna ishrana.

Svinje u oboru
Svinje u oborufoto: Lars Klemmer / AFP / Profimedia

Ipak, naš sagovornik napominje da su slučajevi napada svinje na vlasnike retki.

- Do povreda uglavnom dolazi od strane velikih životinja kao što su goveda, junad. Međutim, kod manjih životinja povrede nisu česte, moguće su, ali se ne dešavaju baš stalno, objašnjava Dragan Vesić.

On je naglasio da postoje znakovi koji vlasnicima mogu da ukažu na potencijalnu agresivnost kod domaćih životinja.

- Po pravilu vlasnici, odnosno držaoci domaćih životinja poznaju karakter svojih životinja i u skladu sa tim treba da upoznaju svoje ukućane i ljude koji dolaze u kontakt sa njihovim životinjama. Retko se dešava da životinja koja ne pokazuje agresivnost povredi vlasnika ili lice koje je u kontaktu sa životinjom. Po karakteru može da se prepozna koja životinja je sklona agresivnosti a koja nije, navodi veterinar Dragan Vesić za Espreso.

Mart 2018. godine upamćen po seriji kobnih napada svinja

Podsetimo, u martu 2018. godine S. I. (61) umro je u svinjcu svog komšije u mestu Vračev Gaj kod Bele Crkve, a životinje su bukvalno rastrgle njegov leš.

S. L. (75) iz sela Višnjićevo kod Šida 5. marta 2018. godine su raskomadale svinje u oboru na porodičnom imanju. Njegov unakaženi leš u svinjcu pronašao je sin. Svinjac je bio sav u krvi, a starac je bio izujedan svuda po telu, glavi, nogama i rukama

Tog crnog marta pronađen je mrtav i L. M. (25) iz Iriga u svinjcu na porodičnom imanju. On je prethodne večeri otišao u obor da namiri životinje, gde je iznenada umro. Svinje su ga mrtvog ujedale sve do narednog dana, dok porodica nije našla leš. Pretpostavlja se da je doživeo moždani ili srčani udar, preneo je Kurir.

Jožef Ezveđ Joška, veterinar zoološkog vrta u Beogradu, povodom napada svinja pre šest godina naglasio je kada treba izbegavati ulazak u svinjac.

- Sve zavisi i od toga kako se i koliko hrane. Moj savet je da nikako ne treba ulaziti u obore u kojima ima više od dve svinje. Kada ih ima više, odmah počinju da grizu. Bio sam svedok kada je kokoška samo promolila glavu kroz ogradu svinjca i da joj je krmača odmah pojela glavu – rekao je ovaj stručnjak.

Bonus video:

02:51

OVO TREBA DA ZNATE O AFRIČKOJ KUGI SVINJA KOJA HARA SRBIJOM! Šekler otkrio: Najveći prenosioci su ljudi, virus se zadržava GODINA

(Espreso/ Pripremila Marina Letić)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.